Un alt fel de provocare: InCoWriMo

 Foto -madalinapreda

We are very lucky to have found this wonderful guest post today; and happy to share it with everyone. The world of handwritten correspondence seems to be full of happy little accidents and amazing little corners to explore. And even more, it is full of the shared moments, thoughts, ideas, and projects that bind us all together.  To that end we hope you’re able to find and take away your own little bits of treasure from this inspiring post.


 

Sunt la mare moda provocarile pe social media si ajung virale de aici pana la Luna si inapoi.

Kiki challenge, ice bucket challenge, cam pe astea le stiu eu, dar sunt multe. Sunt multe si lumea da buluc la ele, ca la urs.

Dar in cealalata parte a internetului, acolo unde nu este aglomeratie de like-uri si share-uri si unde lumea vorbeste putin si scrie folosind litere care formeaza cuvinte adevarate, ei bine, acolo exista alt fel de “provocari”.

Astazi vom vorbi despre InCoWriMo, un proiect international care uneste mii de oameni din toate colturile lumii, an de an.

InCoWriMo vine de la International Correspondence Writing Month, mai pe romaneste – Luna Internationala a Scrisului de Scrisori.

 

Foto -madalinapreda

Ok, daca citesti paragraful asta, iti multumesc pentru ca nu ai fugit cand ai citit cuvantul “scrisori” si, cine stie, poate te conving si pe tine sa pui stiloul pe hartie anul acesta.

In fiecare an, in luna februarie, participantii InCoWriMo isi propun sa scrie cate o scrisoare pe zi.

Adica 28 (sau 29) de scrisori. Pot fi si felicitari sau vederi sau un simplu biletel cu o poezie sau un citat, important este sa fie scris de mana ta si sa fie expediat prin posta destinatarului.

De ce ai vrea sa faci asta?
Fiindca bucuria primirii unei scrisori nu isi mai gaseste egal in zilele noastre, atat de pline de mesagerie rapida, posta electronica si comunicare instant.
Sentimentul pe care il ai cand gasesti in cutia postala o scrisoare doar pentru tine, scrisa cu drag de cineva, nu isi are corespondent in modalitatile moderne de comunicare. Sau cel putin eu nu am reusit sa gasesc aceeasi bucurie nici in telefoane, nici in mesaje, nici in video-call-uri….

Sau poate ai vrea sa scrii o scrisoare pentru a oferi bucurie cuiva drag sau unui strain, pentru acele clipe pe care stii ca i le daruiesti luandu-ti timp din ziua ta plina si aplecandu-te asupra foii sa scrii cateva randuri.
Lasand poezia deoparte, este tare frumos sa primesti si sa scrii scrisori. Este ca o capsula de liniste atarnata in mijlocul agitatiei cotidiene.

Vei cunoaste oameni deosebiti si vei lega prietenii care vor face Facebook-ul sa carpe de invidie.
Poate credeati ca doar copiii scriu scrisori? Ei, bine, nu. Printre prietenii mei de corespondenta se numara profesori universitari, asistente, doctori, manageri, oameni de cariera care gusta din plin placerea rafinata a scrisului, oameni frumosi, de la care ai ce invata, cu povesti de viata extraordinare.

Am sa iti spun doar putin despre prietenii mei de peste hotare: B. este din Olanda, este pasionata de pictura si rafting, in timp ce isi face singura mobilierul pentru casa si gradina, D. este din Germania, are 6 copii si este pasionata de dansuri si fitness, N. locuieste in Canada, este avocat si este pasionata de calarie, are 2 caluti si se pricepe sa pescuiasca somon, M. este un portughez nascut si crescut in Japonia, care cutreiera lumea si lucreaza pentru Google, A. este profesoara de limba engleza in Londra si preda yoga in timpul liber, P., din Finlanda, este profesor universitar care doreste sa lucreze intr-o biblioteca dupa pensionare, D. cerceteaza efectele aromelor in nicotina lichida la Harvard, iar K. este casnica si a invins lupta cu cancerul.

Foto -madalinapreda

Cum participi la InCoWriMo?
Ai doua modalitati de participare:

Sau poti face ambele lucruri: eu asa fac. Mi-am lasat si adresa si am si ales cei 28 carora le voi scrie luna aceasta.

28 de scrisori sunt un maraton, stiu, anul trecut am reusit sa scriu doar 22, dar nici nu trebuie sa va rupeti mana: o scrisoare sau o vedere sunt mai mult decat bine-venite.

De ce ai nevoie pentru InCoWriMo?

Un destinatar – il poti alege din lista de adrese de aici sau poti scrie oricui doresti tu
Hartie, stilou si plic – ca sa te incurajez sa scrii, iti ofer o hartie digitala si un plic (il tai, il pliezi si il lipesti), pe care le poti printa chiar acum, sa incepi sa scrii. Cu stiloul vii tu. Ai doua butoane de download la finele articolului. Enjoy!
Timp – chiar si 10 minute sunt minunate, dar iti garantez ca te va prinde si vei ramane mai mult in fata foii de hartie
Timbru – pentru international ai nevoie de un timbru de 7 lei de la Posta Romana, indiferent de tara in care vrei sa il trimiti. Nu uita sa iei si eticheta cu “Prioritar”, si aceea trebuie lipita pe plic. Daca vrei sa trimiti o scrisoare in Romania, ai nevoie un timbru de 1.5 lei.
Rabdare – dureaza ceva sa ajunga o scrisoare de aici pana departe, dureaza pana iti scrie prietenul si pana ajunge de la el la tine scriaosrea. Asa ca ai rabdare, rasplata va fi pe masura.
Daca vrei, poti pune in plic niste mici cadouri pentru noul tau prieten. Eu obisnuiesc sa pun cate un pliculet de ceai, timbre romanesti sau o vedere din Bucuresti…. Orice crezi ca ar putea aduce un zambet.
Cum iti alegi destinatarii din lista InCoWriMo?

Lista este alcatuita in ordine alfabetica, dupa numele de familie.

Poti alege la intamplare sau poti cauta un prieten dintr-o anumita tara sau un anumit oras. Sau continent.

Poate vrei sa vorbesti cu cineva din New York sau poate ai vrea sa afli mai multe despre Belgia.

Sau poate ti se pare amuzant sa gasesti doar persoane al caror nume incepe cu litera P.

Oricum ai face, ia-ti putin timp sa cauti in lista si noteaza-ti adresele “alesilor” tai.

Este foarte posibil sa fii si tu, la randul tau ales si sa primesti scrisori surpriza, daca ai introdus adresa in lista. Din experienta iti spun ca Romania suna “exotic” si foarte multi oameni scriu.

Cu ce te alegi din toata treaba asta?

Cel mai probabil te vei alege cu niste prietenii fermecatoare si cu multa bucurie in clipa in care iti deschizi cutia postala.

Iti vei antrena rabdarea si vei fi cu mult mai deschis atat fata de tine, cat si fata de restul. Si, usor, usor, vei gusta din ce in ce mai mult placerea eleganta a scrisului.

Daca vrei sa citesti putin mai multe despre beneficiile scrisorilor si experienta mea de pana acum, click aici.

Ok, ca sa ne punem pe treaba, ai mai jos doua butoane de download pentru un set digital de corespondenta – save and print si este gata de folosit.

Daca ai vrea sa incepi prin a-mi scrie chiar mie, mi-ai face o mare bucurie. Ma gasesti in lista InCoWriMo.

Daca ai vrea sa iti scriu eu tie, lasa-mi adresa ta aici.

Spor la scris!

4 Comments

 1. patlandon5 says:

  translation ?

  Like

 2. Great idea! I’m putting a calendar spread in my bullet journal when I prepare for February today! Thanks for the reminder!

  Liked by 1 person

 3. kristi says:

  Loved the article and the visual with the handwritten letters is gorgeous!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: